skip to main |
skip to sidebar
sajian utk tgh hr sambal sotong sumbat pulut :-
resepi nyer bahan2 nye semua agak2 sndr ye
sotong,(sotong di cucui buang hitam nyer )
beras pulut dlm 1 cwn cuci rendam dlm 1 jam
baru sotong td di sumbat kan dgn beras pulut selth tu msk kan pulut di dlm perut sotong dan kepala di atas nyer semat kan dgn lidi..(ketepikan kan )
bawang besar, bawabg puteh, sedikit halia dan cili kering(bahan2 ni semua di blend)
hirisan bawang bawang besar
dua sudu cili sos
dua sudu kicap sos ABC
1 kotak santan yg kecik (2ooml)
CARA2 NYE:-
PANAS KAN MINYAK, masuk kan hirisan bwg setlh layu msk
kan bahan blend td , tumis hingga masak, selth tu masuk kan santan..dah menidih br masuk kan sotong yg tlh di sumbat dgn pulut td.. pabila dh masak di ttp supaya pulut di dlm sotong tu masak..
(kalu nk tahu dh msk ke blum, bole guna hujung gunting,ptg sedikit aje perut nyer ,kalu dh masak bole mati kan api nyer.. siap... selamat mencuba — at Sajian Dr Dapur Ummi
0 comments:
Post a Comment