Pages

Monday, 27 May 2013

desert makanan thailand

Dessert Makanan Thailand
Mango Sticky Rice..

Resepi ni ikut sukatan 2 cawan beras pulut...
2 cawan beras pulut
2 helai daun pandan
2 kotak kecil santan Kara
2 Buah Mangga Manis
1 sudu teh Tepung Jagung
Sedikit daun pudina untuk hiasan (optional)
Garam secukup rasa
Caranya:
Beras pulut direndam 1 jam dahulu lalu dicuci dan ditoskan.Masukkan ke dlm loyang dan dikukus dlm 1/2 jam.Keluarkan atau di atas kukusan campurkan santan Kara yg dah dicampur air mengikut sukatan 2 cawan, dibubuh sedikit garam lalu digaul ke pulut sampai sebati...Agak agak air santan tu agar tidak lembik..Lalu dikukus lagi sampai lembut dan masak dlm 1/2 jam.
Sos Santan Pekat Manis
Di periuk yg lain ambil sekotak santan Kara dicampur air (agak2 berapa byk sos) dan dicampur sedikit garam dan 2 sudu makan gula perang (mengikut perasa manis masing2) kacau di atas api kecil.Masak hingga agak mendidih lalu taruhkan 1 sudu teh tepung jagung yg telah dibancuh dgn sedikit air dan gaulkan ke adunan sos santan tadi untuk memekatkan lalu matikan api.Hiaskan dengan hirisan Mangga, Daun Pudina mengikut citarasa masing masing...Selamat mencuba..

0 comments:

Post a Comment