EEG TART:-
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
**Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.(xsimpan pun xpe..
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.
ummi buat kastad je mcm biasa...
untuk kastad
.bhn:300ml susu segar@susu cair,
100ml air,
60gm gula kastor,
50gm tpg kastard
2 biji telur
.kcau non stop ats api smp dia pekat..
smpi cm mletup2 tu ttup api..
msukkn 2 sdu bsr butter..
kcau butter spaya sebati ngn kustard..siap..
di msk dulu hingga menidih..
Pages
Wednesday, 3 April 2013
About
Qaseira Ummi
Johor Bahru,
Johor Darul Takzim.
Johor Bahru,
Johor Darul Takzim.
1 comments:
caranya nmpk sng dan mudah nk ikuti...��
Post a Comment