Menu Tengahari..Mee Rebus Dari Dapur Azmah Tarmizi.
BAHAN UNTUK KUAHNYA
250 gm daging ~ potong kecil ~ rebus
2 sd mkn udang kering
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
semua bhn tu di blend
4 sd mkn rempah kari
4 sd mkn cili blend ~ tk suka pedas kurangkan
2 batang serai ~ di ketul
sedikit lengkuas ~ di ketul
1 kiub ayam
keledek ~ agak2 jer ~ utk pekat kuah ~ di rebus
gula,garam,perasa
air secukupnya
sedikit minyak utk menumis
CARA NYA
simpan air rebusan daging dengan keledek..tumis bhn blend spai garing,masukkan rempah,cili,lengkuas,serai kiub..di masak hingga rempah tadi garing,boleh lah masukkan air ke dua2 rebusan,daging,tambah air secukupnya..bila dah mendidih bubuh keledek yg di blend kacau kuah supaya tidak bergentel..perasakan semuanya dah OK..padam api..
BAHAN TAMBAHAN
mee ~ di celur
sawi+taugeh ~ di celur
telur ~ di rebus
bawang goreng+ cili potong
daun sup ~ di racik
limau
tauhu di goreng ~ potng ikut suka
BAHAN UNTUK KUAHNYA
250 gm daging ~ potong kecil ~ rebus
2 sd mkn udang kering
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
semua bhn tu di blend
4 sd mkn rempah kari
4 sd mkn cili blend ~ tk suka pedas kurangkan
2 batang serai ~ di ketul
sedikit lengkuas ~ di ketul
1 kiub ayam
keledek ~ agak2 jer ~ utk pekat kuah ~ di rebus
gula,garam,perasa
air secukupnya
sedikit minyak utk menumis
CARA NYA
simpan air rebusan daging dengan keledek..tumis bhn blend spai garing,masukkan rempah,cili,lengkuas,serai kiub..di masak hingga rempah tadi garing,boleh lah masukkan air ke dua2 rebusan,daging,tambah air secukupnya..bila dah mendidih bubuh keledek yg di blend kacau kuah supaya tidak bergentel..perasakan semuanya dah OK..padam api..
BAHAN TAMBAHAN
mee ~ di celur
sawi+taugeh ~ di celur
telur ~ di rebus
bawang goreng+ cili potong
daun sup ~ di racik
limau
tauhu di goreng ~ potng ikut suka
0 comments:
Post a Comment